Pirdun

Forum o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej. Dialogi, uwagi i przeżycia związane z kuchnią. Przygody kulinarne, savoir-vivre i inne dylematy.

Pirdun

Postprzez Bunia » 30 cze 2016, o 21:23

Wiecie co to takiego? Moja mam i babcia tak nazywają chłodnik. W sumie nie wiem, czy to jest chłodnik. Robi się go z ogórków, szczypiorku, soli, śmietany i wody. Podaje się z ziemniaczkami młodymi. Pychota! Od dziecka uwielbiałam to danie. Proste a pyszne i idealne na taka pogodę jak dziś. Znacie?
Bunia
 
Posty: 14
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 21:45

Re: Pirdun

Postprzez Ona » 30 cze 2016, o 21:27

Hahahahaha :lol: Nigdy nie słyszałam takiej śmiesznej nazwy. U nas chłodnik to jest z młodych buraczków i botwinki, ale ni przepadam za nim. Generalnie nie lubię botwinki, chociaż buraki już tak. Może kiedyś wypróbuję pirdun :D
Ona
 
Posty: 23
Dołączył(a): 25 kwi 2016, o 19:14

Re: Pirdun

Postprzez Danka » 4 paź 2016, o 11:29

To jest przepis stary i sprawdzony, i bardzo dobry. U nas w domu często tak się jadło. Ja też do swojego domu wprowadziłam to proste, a przy tym smaczne danie. Wszyscy lubimy taki chłodnik, ale tylko latem. Wiadomo, że teraz jak jest jesień i coraz zimniej, to zjadłoby się coś gorącego i bardziej treściwego. Zresztą, o tej porze nie ma już ogórków gruntowych z pola. A te wszystkie z hipermarketów to smakują jak styropian i pewnie skład też mają podobny. Nie ma to jak ogóreczki z własnej działki albo młode ziemniaczki z koperkiem. No cóż, trzeba poczekać do kolejnego lata.
Danka
 
Posty: 22
Dołączył(a): 31 sie 2016, o 17:42


Powrót do Moja kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron