Bakłażan z czym i jak jecie?

Forum o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej. Dialogi, uwagi i przeżycia związane z kuchnią. Przygody kulinarne, savoir-vivre i inne dylematy.

Bakłażan z czym i jak jecie?

Postprzez etna » 30 sie 2015, o 16:59

Powiem szczerze, całkiem niedawno pierwszy raz spróbowałam bakłażana w gruzińskiej restauracji. Bardzo mi zasmakował, ale sama nie wiem jak przygotować;(
etna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30 sie 2015, o 16:58

Re: Bakłażan z czym i jak jecie?

Postprzez kobieta31 » 31 sie 2015, o 12:22

Pokrój bakłażana, możesz obrać go ze skórki. Posól odrobinę i odstaw na pół godziny. Soki, które puści, odlej, dzięki temu nie będzie miał gorzkiego posmaku. A później możesz wrzucić na grilla, opanierować i usmażyć albo przyrządzić na parze.
kobieta31
 
Posty: 8
Dołączył(a): 30 paź 2014, o 13:19

Re: Bakłażan z czym i jak jecie?

Postprzez Biggirl » 4 paź 2016, o 18:10

Nie lubię bakłażana. Uwielbiam cukinię, kabaczek, dynię. Nie przepadam za patisonem, ale bakłażan po prostu nie cierpię. Nie pomogę Ci więc w znalezieniu przepisów na to dziwne jak dla mnie warzywo. Za to na cukinię mam kilka wyśmienitych patentów :D
Biggirl
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 sie 2016, o 18:05

Re: Bakłażan z czym i jak jecie?

Postprzez Weganka » 4 paź 2016, o 20:01

Najbardziej lubię proste potrawy. Z bakłażanem jest podobnie, ponieważ moja ulubiona wersja to pokrojony w plastry bakłażan pieczony z czosnkiem, oregano i przyprawami. Jest naprawdę pyszny. Robię też czasem makaron z bakłażanem i z pomidorami albo faszerowanego soczewicą z dodatkiem pasty tahini. To są moje pomysły na bakłażana. To znazy nie moje autorskie, ale moje ulubione. Próbowałam też innych, ale te zdecydowanie najbardziej przypadły mi do gustu.
Weganka
 
Posty: 26
Dołączył(a): 31 sie 2016, o 17:58


Powrót do Moja kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron